Om du vill öppna ett företag på västkusten kommer du att upptäcka att det finns goda möjligheter för alla möjliga typer av verksamheter. Bland de mysiga kuststäderna finns det inte bara framgångsrika restauranger och fik, här finns IT-företag, industrier, serviceföretag och otaliga andra typer av verksamheter som bedrivs på ett framgångsrikt sätt

Varför väljer så många företag västkusten?

Det är faktiskt inte så svårt att svara på, även om det är en komplicerad fråga. På västkusten finns det många företag för att företagsklimatet här är mycket gott. Först och främst har du förbindelserna. Från Strömstad hela vägen ned till Malmö går det en vältrafikerad och väl underhållen motorväg. Det går även regelbundna tåg mellan dessa städer, plus att båtar och stora fartyg kan ta sig fram längst med havet. Faktum är att motorvägen även kopplar ihop Oslo, Norges huvudstad, med västkusten.

Detta gör området till ett lönsamt, välbefolkat och inte minst populärt område. Det gäller speciellt under sommaren då många norrmän letar sig in till sina sommarstugor längst med kusten. På västkusten ligger den näst största staden i Sverige, Göteborg, samt storstäder som Halmstad. Andra populära städer är Varberg, Falkenberg, Uddevalla och den soliga sommarstaden Smögen.

Utbildning

Utbildningsnivån på Västkusten är hög. Det beror inte minst på Göteborg och alla dess anrika skolor och universitet. Det finns även bra utbildningsmöjligheter i andra städer, exempelvis Högskolan Väst i Trollhättan. Detta ger företag ett stort utbud av duktiga och kompetenta studenter som söker jobb. Allt detta och mycket mer skapar det goda företagsklimatet i området. En näringsverksamhet på Västkusten har goda förutsättningar för att lyckas.

Kommunerna i området har dessutom tagit fasta på de goda möjligheterna och arbetat i flera år för att göra det lättare för små och medelstora företag att etablera sig. Genom samarbeten som Trestad, Fyrbodal och Position Väst kan de arbeta tillsammans och ihop med andra aktörer för att förbättra näringslivet ännu mer. Som du märker satsas det stenhårt på företag ute på västkusten. Oavsett om du vill öppna ett hotell, driva en restaurang vid en mysig hamn eller starta ett IT-företag finns det alla möjligheter att lyckas.